Случва се на щанда с храни или когато се приберем 

...
Случва се на щанда с храни или когато се приберем 
Коментари Харесай

Какво означава издутата опаковка на храната

Случва се на щанда с храни или когато се приберем  вкъщи с покупките, измежду тях да открием " балонеста " опаковка. На какво се дължи това, рисково ли е и би трябвало ли да изхвърлим такава стока? 

Много нетрайни храни като сиренето и саламите да вземем за пример се продават във вакуумни опаковки - с никакъв или напълно малко въздух. За това се има причина - да не се развъждат микроорганизми. Други като чипса пък са в пликове с повечко въздух, с цел да се защищити наличието от мачкане и начупване.

Ако видите опаковката на сиренето издута, това не всеки път значи, че продуктът не става за ястие. Ако живеете в регион с огромна надморска височина, опаковката с храна може да се надуе, тъй като налягането на въздуха вътре е по-високо от външното. В този случай храната е изцяло годна. Но има и различен тип " балониране " и то е рисково, тъй като се дължи на микроорганизмите, които се развъждат вътре и отделят  газове. В някои случаи затворената в такава среда храна може даже да аргументи хранително отравяне. 

" Бомбиране " може да се случи с всички типове опаковани храни. Рискът е съвсем нулев за сухи и сушени изделия като ядки, стафиди, шпекови колбаси,  и е по-голям за артикули, които съдържат повече влага - като млечните артикули.

За ваше успокоение и сигурност най-добре е да избягвате всевъзможни артикули с издута опаковка. Освен това е значимо да съхранявате купената храна правилно  - не я излагайте на рискова топлота или на слънчева светлина и се придържайте към указаната от производителя температура (някои артикули доста студено, други не). Винаги проверявайте периода на валидност - и когато купувате стоката, и когато ще я слагате на трапезата.  Дори в случай че храната не е с изминал период на валидност, в случай че опаковката ви се види подозрително " балонеста ", сложете я в кошчето за боклук, не на масата.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР